LURER DU

PÅ NOE?

Her får du svar på noen av de
oftest stilte spørsmålene.

Alle mindre rifter, dvs mindre enn 5 cm, kan tapes med ripstop tape. Husk bare å rengjøre seilet for sand og salt, for at limet fester bedre. Klipp ut en sirkel, eller rund av hjørnene på en firkantet lapp, og vips så er kiten klar til å fly igjen.

Dersom riften er lenger enn 5 cm bør den sys, og spesielt rifter som er i nærheten av struter, leading egde eller trailing edge. Se for deg en perfekt dag med gode forhold, og så blåser plutselig kiten i stykker… Da er den perfekte dagen ødelagt!

Har du skadet et større område, f. eks i nærkontakt med stein, kan vi bytte et større område med duk i seilet ditt.

Alle skader på leading edge bør repareres av en profesjonell, av den grunn at de bør sys. Leading edge og strutene er områder der små skader fort blir til store skader, fordi dette er områder som er under press fra blæra.

De fleste skader på leading edge og strut oppstår ved at kiten kommer i kontakt med stein, skjell eller andre skarpe objekter. Dette kan skje når noen launcher kiten din, og sleper den på bakken før den går i lufta. Eller at du lander kiten på et område med skarpe objekter. Harde kræsj med kiten på hardt underlag er også en måte å skade kiten på, i tillegg til at man pumper for mye luft i blæra.

Mindre hull kan du lappe selv, med en liten gjennomsiktig lapp som finnes i alle kite repair kits. Større skader kan vi hjelpe deg med. Mange typer skader på blære kan vi sveise. Vi skaffer blærer til alle slags kiter og winger fra ulike leverandører.

Skader på blære oppstår gjerne når du har fått en skade på leading edge eller strut. Da har ikke blæra noen beskyttende duk foran seg og får lett rift. Blæra kan også presse seg ut gjennom et lite hull, og dermed få en belastning som gjør at den sprekker. Den kan også revne i endene ved et hardt kræsj. Pass på å ikke tråkk på leading edge, det er ofte små sand/saltkorn inni som da vil skade blæra.

Det kan godt være ☺ Ta kontakt, så skal vi se om vi kan hjelpe deg!